Ja som taký milovník varenia stále vymýšľam recepty rôzne ako FOODBLOGER milujem pohánku aj iné. Varievam ju často na rôzne spôsoby. Pohánka je top patrí medzi obilniny. Má biele úhľadné alebo ružové kvietky z ktorých neskôr dospievajú nažky . Použiteľnou častou sú plod tiež šupky a kvety. Za svoje pohanské meno vďačí mohamedánom ktorí ju doniesli z Ázie do Európy. Dokonca jedna jej odroda sa nazýva Tatarka. Pohánka bola u nás dlho neznáma no poslednom čase o ňu prudko rastie záujem u VEGETARIANOV ale aj VEGANOV aj ostatných populácie. Najviac je známa je v Rusku tiež India a Čína a ešte Japonsko a iné krajiny ako je Poľsko tiež FRANCUZKO a Kanada. Tu si pochutnávajú na rôznych receptoch z pohánky. Ja ako histamín čo mám môžem ju ale občas dám si vždy liek lebo pohánka obsahuje histamín. Aj dnes si ju urobím ale čo budem variť resp. zapekať brokolicu a pór dám nato MOZARELLU syr to môžu ľudia čo majú histamín.
Pohánka obsahuje histamín ako rutín vitamín P aj PIRIDOXIN a ďalšie vitamíny sú RIBOFLAVIN B2 aj cholín a iné. Čo sa týka prvkov obsahuje vápnik Ca aj železo Fe tiež horčík Mg aj ďalšie sú fosfor P a iné. Čo sa týka liečebných účinkov pohánky tá sa zaraduje ako pohánka sa cení pre vysoký obsah rutín. Rutín sa nachádza v šupkách aj v semenách je vynikajúcim liekom na cievy. Rutín vracia cievam pružnosť zlepšuje ich roztiahnutie a ich rozpadávanie aby nepraskali. Spolu prítomný vitamín E lieči chorobné zmeny na cievach. S vitamínom C a rutín znižujú taktiež vznik trombózy aj infarktu či mozgovej príhody. Pohánka obsahuje tiež vysokohodnotné tuky najmä kyselinu LINOLENOVU ktorá znižuje cholesterol v krvi a znižuje aj zrážanie krvi v cievach. Ako vieme nijaká chémia tzv. lieky na vyliečenie chorôb nenahradí ideálne rovnovážne zloženie v jednotlivých častiach pohánky ktoré pôsobia liečebne práve týmto svojim komplexom.
Pravidelná konzumácia pohánky celkovo prispieva zdraviu. taktiež super bomba sú ovsené vločky. Ja používam bezlepkové nakoľko mám intoleranciu na lepok . Ľudia ktorí radi cvičia a oceňujú stravu založenú na pohánke a ovsených vločkách. Dávajú svojmu telu dostatok energie, Pohyb a tzv. cvičenie dávajú telu silu. Táto energia sa z tela uvoľňuje postupne v priebehu dňa. Sacharidy z nich sa aj vďaka tomuto prírodnému mechanizmu nepremieňa na tuk pretože sa pomaly a dôkladne spaľujú. Podobnú vlastnosť majú aj pohánkové cestoviny. Takže ak si chcete pene sformovať postavu aby sa za vami obzrel každý chlap žienky ale aj páni aby ste páčili ženám treba konzumovať ovsené vločky či pohánku vo všetkých podobách. Napr. vynikajúca je aj ovsená kaša samozrejme nie instantná ale ja používam len čisté bezlepkové ovsené vločky a pohánku . Dobrú chuť. odporúčam literatúru Pohánka v kuchyni.